Prikazuje se 12 proizvoda

“Uradi sam” sredstva za čišćenje nisu potpuno bezopasna

Online možemo pronaći mnoštvo recepata za izradu domaćih, prirodnih sredstava za čišćenje, ali da nije pametno na svoju ruku miješati razne sastojke, pa makar se radilo o onima koji inače koristimo u svojim domovima, ali u druge svrhe, pokazuje izvješće centra za kontrolu otrovanja za 2019. godinu. Kućne kemikalije su prije toga već dugi niz godina bile na drugom mjestu najčešćih uzroka trovanja, a 2019. godine su bile uzrok trovanja u 36,7% slučajeva i zauzele prvo mjesto na popisu. 

Umjesto da eksperimentirate i igrate se sa zdravljem sebe i svojih bližnjih, birajte sredstva za čišćenje koja najvećim dijelom sadrže prirodne sastojke i koja su izrađena po uputama i pod nadzorom stručnjaka.

Sredstva za čišćenje s 95% prirodnih sastojaka

Iz radionice u srcu Provanse dolaze Durance prirodna sredstva za čišćenje. Inspirirana bogatstvom boja i mirisa Provanse, u francuskom mjestu Grignan nastaju ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje s 95% prirodnih sastojaka.

Durance u svom asortimanu sredstava za pranje i čišćenja ima sljedeće proizvode:

  • deterdžent za rublje
  • omekšivač za rublje
  • sredstva za pranje posuđa
  • vodu za peglanje

Osim velikim udjelom prirodnih sastojaka, Durance proizvodi za kućanstvo ističu se i ugodnim mirisima koji su nenametljivi, a opet dovoljno snažni da ih osjetite duže vrijeme i uživate u njima. Profinjene mirise kojima su obogaćena naša sredstva za čišćenje razvili su parfumeri iz Grassea, francuskog grada koji mnogi nazivaju prijestolnicom parfema. 

KOŠARICA

FILTRIRAJ PROIZVODE PO CIJENI

O Sredstvima za čišćenje

Sredstva za čišćenje imaju važnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Potrebna su nam kako bismo naše domove, urede i druga mjesta na kojima boravimo učinili čistima i sigurnima za boravak u njima. Učinkovita sredstva za čišćenje, osim prljavštine i prašine, mogu eliminirati i razne bakterije i klice koje mogu izazvati zarazne bolesti. 

Što sredstva za čišćenje čini učinkovitima?

Da bi se poboljšala njihova učinkovitost, većini sredstava za čišćenje dodaju se razne kemikalije koje su jako opasne ako ih ne koristimo i ne čuvamo u skladu s uputama na pakiranju. 

Prema zakonima Europske unije, na deklaracijama proizvoda koji sadrže opasne sastojke moraju biti istaknuti posebni piktogrami i dodatna pojašnjenja za svaki od njih. Primjerice, postoje piktogrami koji ukazuju na to da neki proizvod sadrži sastojke koji mogu izazvati alergijsku reakciju ili ozbiljne opekline na koži, iritaciju ili oštećenje očiju te da su lako zapaljivi ili da njihovo ispuštanje u okoliš može dovesti do ugibanja vodenih organizama. 

Kada se priča o štetnim sastojcima koje sadrže sredstva za čišćenje, fokus se uglavnom nalazi na sredstvima za čišćenje kuhinja, kupaonica, podova i drugih površina. Sredstvima za čišćenje ili pranje rublja ne pridaje se toliko pažnje, a njihov sastav je jednako, ako ne i više važan u odnosu na prethodno spomenuta sredstva, jer odjeća koju peremo s njima dolazi u izravan doticaj s našom kožom.

U želji da sebe i svoje bližnje u što manjoj mjeri izlažu štetnim kemikalijama, mnogi odluče biti “sam svoj majstor” i isprobati neki recept za izradu prirodnog sredstva za čišćenje koji pronađu na internetu. Na prvu se može činiti sasvim logičnim da miješanjem sastojaka koje inače koristimo u svojim domovima možemo napraviti prirodno sredstvo za čišćenje koje je potpuno bezopasno, ali istina je nešto drugačija.